Манастирска масала

 

По почти оригинална, тайна рецепта от невероятния будистки манастир Копан, намиращ се в покрайнините на столицата Катманду. Изкарах един наситен с преживявания месец там. Ако някой, ако си мисли, че в манастирите е лесно и спокойно, много се лъже, но пък беше живото-променящо изживяване.

Освен сериозната, част с изучаване на будистка философия, ритуали и медитация, а да и Карма йога :D:D Имаше и красиви моменти и запознанства, благодарение на хората събрани там от цял свят.

Ето тук може да намерите повече информация за курсовете и обученията в манастира – http://kopanmonastery.com/

Освен всичко останало и храната в манастира беше уникална. Трудно ми беше да повярвам, че можех да ям ориз, картофи, боб, леща, нахут, зеленчуци и чапати на едно ядене, че не ми беше и тежко после 🙂 Всичко изглеждаше вкусно и сърце не ми даваше да пропусна нещо. Сдобих се с тайните рецепти на манастирската кухня, та ще ги споделя с вас. Започвам с домашната масала, защото е основна подправка на почти всяко ястие. Набавете си добри и ароматни подправки, дори да са малко по-скъпи, има разлика. Ако живеете в София, аз лично съм очарована от подправките в арабските магазинчета на женския пазар 🙂

Съставки:

1/3 ч.ч. семена от кориандър
1/4 ч..ч. семена от кимион
10 пъпки черен кардамон – обелени*
15 пъпки зелен кардамон – обелени
25 цветчета карамфил
2 пръчици канела (2 -3 с.л. канела на прах)
1 ч.л. черен пипер на зърна
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче

*Ако не можете да намерите черен кардамон, просто сложете общо 25 пъпки зелен кардамон.

Всичко се смила и смесва заедно. Най-лесно става в кафемелачка, но крайният продукт да не бъде пудра, а по-едро смляно. Съхранява се в добре уплътнен съд.

Ако сте взели канела на пръчици, те трябва да се настържат предварително, което си е доста усилена работа, затова може да добавите ароматна канела на прах.

Вашият коментар

Close Menu