Смути „Индийско слънце“

Охрави са залезите в Индия, едни такива златисти лъчи се стелят през запрашения въздух и ти е топло на душата. Там слънцето грее по друг начин и оцветява пейзажа в земни, жълтеникави оттенъци и прави цветовете ярки и топли ….

Керала, Индия

И затова подпрявките от далечна Индия, носят тези цветове, наситени със слънце, с охраво индийско слънце, понякога топло кафеви, друг път приглушено червени. А най-слънчева е куркумата, тази магична подправка използвана от хилядолетия. Тя е позната със многото си лечебни свойства, най-вече като силно противоправителствено средство. Куркумата оказва много добро влияние при ставни проблеми, артрит, черно-дробни заболявания. Тя е мощен антиоксидант и пречиства кръвта и черният дроб.

куркумаНамерих наколко, начина за консумиране на тази подправка, които не включват готвене с нея, под формата на чай или така нареченото „Златно мляко“, но честно казано, вкусът и не ми се нрави особено, а имам желание да я консумирам по-често, тъй като съм предразположена към артрит и проблеми със ставите. Тази комбинация от слънчеви съставки най-много допада на вкусът ми, затова я споделям и с вас

смути куркумаСъставки за една чаша:

1 банан
2 с.л орехи
1 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. пчелен мед
1 ч.л. куркума
200 мл. вода

смути куркумаАми всичко се пасира или блендира хах, та дааа….

Снимка от Индия – Емил Димитров

 

This Post Has 6 Comments

 1. Мммм, това и аз бих го пила :), мисля че бих добавила и круша или друг сезонен плод и пак няма да е така натрапчив вкуса на куркумата.
  Благодаря ти за чудеснта идея, ще пробвам още утре 🙂

  1. а може, може 🙂 Аз му добавям последно време и ленено семе, то се натрошава от блендера и малко желира 🙂

 2. В заглавието ми се струва че липсва една буква „н“

  1. хаха правилно ти се струва, изпила съм го

 3. „Противоправителствено средство“ не бях чула за такива способности на куркумата 🙂 иначе бих посъветвала всички в парламента да наблягат на нея.
  Забавни грешки правиш, дори не ми се щеше да ти я показвам, щото знам че ще я поправиш:)

 4. Уникален блог с уникални рецепти !! Поздравления! Рецептите са толкова разнообразни, вкусни и достъпни и прости ! Харесва ми също личната история към всекя една.
  Целувки :))

Вашият коментар

Close Menu