Барселона: най-добрият топъл шоколад

Барселона: най-добрият топъл шоколад

Реших да пиша за любими места за ядене, просто защото и без друго ме питат познати и непознати, идващи в Барса или София и поне да не се обяснявам всеки път.

Приятелка ме попита веднъж “ Искаш ли да пием най-добрият топъл шоколад в Барселона?“. Беше мразовит, мрачен ден в Барса и идеята звучеше, като да върне лъч светлина и малко от жизнерадостния дух на града. Зимата в Барселона на теория звучи добре – десет градуса, но на практика е десет градуса влага и пронизващ вятър, който прониква чак до костите и дрънчи по тях. За капак иначе прохладните и сенчести улички през лятото, през зимата се превръщат във фризери потънали в тъмнина и забрава. Не е направен за зима този град. Само уютните пекарни и кафенета съхраняват до някъде, приветливото настроение на града.

Не е като да няма пекарни в Барселона, не е като да няма каквото и да било по принцип, но шансът да попаднеш на нещо качествено не е токова голям. Повечето неща са азиатски имитации и капани за туристи (Азиатците имитират всичко, дори испанска традиционна кухня). Така или иначе ще ти съберат парите, поне да има защо.

Пекарна „Hofmann“ е в една от онези затънтени улици на bario Born. Типично за Барселона е, че ако веднъж си открил нещо по случайност, то никой и нищо не гарантира, че ще е успееш да го намериш пак, някога изобщо. Дори GPS навигациите губят сигнал из черните дупки на старият град. Ако веднъж намерите пътят до дадено място, запомнете го и го следвайте неотлъчно, дори да трябва да заобиколите. Импровизациите никога не са добра идея, почти сигурно е, че ще се озовете на друго място или в друго измерение … легендите разказват, че вечер още се чуват гласовете на изгубени туристи в паралелните измерения на готическият квартал (шегата на страна, но не бих се учудила и да е вярно).

Така ето, че стигнахме до уютната перкана в непретенциозен стил. Понеже сме смели жени, не се свенихме да поръчаме топъл шоколад с допълнително бита сметана от горе.

Много кроасани изядох в този град, но такива като тези на Hofmann няма. после разбрах, че те били и известни на всичкото отгоре. Препоръчвам с пълнеж – филаделфия и червени плодове. Пълно madre mia. През зимата има маси от вън с газова печка, което си е плюс за пушачи или за хора, които просто не обичат да седят вътре, като мен.

Вярно, че взимат 5 евро за добро утро, т.е шоколад или капучино + кроасан, но 5 евро така или иначе ще ви вземат и на друго място, просто тук си заслужава. Съществен минус е, че кафенето не работи в понеделник, но пък от същинската перкана една врата по-надолу по улицата, могат да се вземат същите неща, но за из път.

Това е от малкото места в Барселона, където бих се върнала и довела приятел.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Close Menu