Този блог има честта да съществува поради 3 съществени причини:

Първо, уж се занимавам се с уеб дизайн, но така и не намерих време да спретна един малък сайт и за себе си. Реших, че е крайно време – вложих много, много любов във всеки един бутон и картинка.

Второ, искам да успокоя горката ми баба, и да й покажа, че все пак ям нещичко, макар че отказах месото, а от скоро и млечните продукти… е, почти. Тя още не може да го преживее. Всеки път качва кръвно, като й отида на гости, а знаете на тази възраст е опасно. Така че: “Бабо, спокойно, виж колко много неща ям!”

И трето, най-важната причина, заради всички вас, които сте вегетарианци, вегани, суровоядци, бъдещи такива или просто хора, на които им се е дояло нещо постно, здравословно и различно.

Обещавам да не ви засипвам със стресиращи факти колко вредни са месото и животинските продукти – такава информация има много и е лесно достъпна. Има и много информация обясняваща колко полезни са месото и млечните продукти. Всеки намира защита в полза на това, в което иска да вярва. Аз не съм лекар, затова се доверям единствено на здравата си логика и интуицията, която още не ме е подвеждала :). Ще цитирам една реплика на индианец, която най-точно описва гледната ми точка:

“Трябва да благодарим и да се извиним на растенията, които откъсваме и на животните, които убиваме и да взимаме само толкова колкото ни е нужно, защото
в противен случай те ще се обърнат срещу нас. “

Ние не само не сме благодарни, а сме причислили животните към неодушевените премети. Да не говорим и за количествата излишна храна, която се изхвърля. Разбирам какво значи растенията и животните да се обърнат срещу нас – вместо харната която ядем да ни прави силни и здрави, тя ни разболява, задръства тялото и не позволява душата ни да бъде в равновесие.

А щом отношението ни към останалите живи същества е такова, съвсем естествено е да се отнасяме така и със себеподобните си, които смятаме, че се намират по-долу в социалната или каквато и да е друга йерархия. Всяка една мисъл, че ние сме по-добри и по-съвършени от когото или каквото и да било друго е основа на дискриминация, експлоатация и робство. Лесно е да повярваме, че сме по-важни, по-добри и по-заслужаващи. Трудно е да приемем, че животът ни е еднакво ценен (не по-малко или повече), както този на всяко друго дишащо същество и да усетим деликатната взаимовръзка по между ни.

Приятно четене и още по-приятно хапване 🙂

This Post Has 5 Comments

  1. Здравей! Много ми харесва начина ти на мислене и начина по, които показваш нещата. Близки са до моя мироглед и за храната, и за природата, а и за отношението един към друг. ( Илюстрацията на Мооn Bites е страхотна). Ставам редовна почитателка 🙂

  2. Lide, bloga ti e super, receptite sashto, presentatsiata na sgotvenoto e naistina artistichno i apetitno 🙂
    Zashto ne go pusnesh i an English ? Mislja, che ste ima goljam uspeh

  3. Здравейте, в описанието към една от рецептите си споменавате: чалкама. Имам спомени от дете за да кажем – баница, но не си спомням рецептата. Може ли да ми я кажете, ако я знаете. Благодаря предварително. Поздрави. Деница

Вашият коментар

Close Menu